Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy bigos

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusty białej słodkiej 1 kg
kapusty kiszonej 0,5 kg
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1 sztuka
por 1 sztuka
cebula 1 sztuka
boczku 0,5 kg
kiełbasy 0,5 kg
koncentrat pomidorowy 1 puszka
sól 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
surowe ziemniaki 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
kilka ziarenek pieprzu świeżo
mąki pszennej 1 łyżka
smalec 2 łyzki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy bigos

Kapustę kiszoną płuczemy a następnie gotujemy około 30min. Białą kapustę szatkujemy i dodajemy do gotującej się kapusty kiszonej wraz z boczkiem. Następnie warzywa ścieramy na tarce warzywnej również dodajemy do kapusty. Do tego wrzucamy listek laurowy pieprz zmielony, sól, tymianek ,majeranek, koncentrat pomidorowy oraz paprykę słodką. Gotujemy do miękkości kapusty .Cebulę kroimy w krążki a kiełbasę w kosteczkę i smażymy na roztopionym smalcu, Oprószamy lekko mąką. podsmażamy i dodajemy do kapusty. Surowe ziemniaki tarkujemy na tarce i wrzucamy do bigosu .Wszystko dokładnie wymieszać , chwilę podgotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 01.12.2012 12:39
wczoraj gotowałam , pycha
Barbara/zuza22_85 22.09.2012 20:52
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak