Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z żołądków i serc indyczych

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na gulasz z żołądków i serc w sosie z marchewką, podane z kaszą gryczaną.

Składniki:

żołądki kurze lub indycze 500 gramów
serce indycze 500 gramów
marchew 1 sztuka
cebula 2 sztuki
czosnek 2-3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
kostka rosołowa 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku do smaku
śmietana 18% kilka łyżek
mąka pszenna 2 łyżki
tłuszcz do smażenia 2-3 łyżki
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 2-3 łyżeczki

Do posypania:

natka pietruszki 1 łyżka
koperek świeży 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z żołądków i serc indyczych

Ten przepis możesz zrobić z żołądków kurzych lub indyczych. Żołądki łączymy z serami drobiowymi, które smażymy z cebulką i przyprawiamy. Papryka węgierska nada potrawie piękny, apetyczny kolor. Mięso łączymy z warzywami i dusimy w odrobinie wody. Sos zagęszcza się śmietaną. Ten gulasz podaj z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Cebulę pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Żołądki i serca dokładnie obrać z tłuszczu, dokładnie umyć. Podzielić na mniejsze kawałki. Podsmażyć krótko na niewielkiej ilości tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać kostki rosołowe i zalać wodą.

Na patelni, na której smażyliśmy podroby, zeszklić cebulę. Podsmażoną cebulę, razem ze startą marchwią oraz liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem dodać do podrobów. Gotować na niedużym ogniu do miękkości. Tuż przed zakończeniem dodać przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek i posiekaną zieleninę.

Zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, zabielić śmietaną, zagotować i doprawić do smaku.

Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Lubisz dania z żołądków drobiowych? Mamy kilka sprawdzonych przepisów na te dania:

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW INDYCZYCH

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 26.08.2012 13:44
bardzo ciekawe
Adamorek 24.08.2012 23:51
dobre
niedozywiona 07.07.2012 14:30
uwielbiam serca i żołądki, na samą myśl cieknie mi ślinka a czytając czuje ich smak :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak