Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki i łatwy jabłecznik

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 100 g
mąka ziemniaczana 100 g
jaja 4
mleko 100 ml
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier kryształ 100 g
cukier waniliowy łyżeczka
mus jabłkowy 1 litr
papier do pieczenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki i łatwy jabłecznik

Jaja zmiksować na puszystą masę (ważne!) z cukrami. Miksując na mniejszych obrotach dodawać na zmianę sypkie składniki oraz mleko. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać 2/3 ciasta na papier. Włożyć do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez 15 minut. Wyjąć zrumienione ciasto. Wyłożyć na nie mus z jabłek. Na warstwę jabłek wylać pozostałe ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Piec w 190 stopniach przez 20 minut. Gdyby wierzch zbyt mocno się przyrumieniał, przykryć pergaminem. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 08.09.2013 05:08
bardzo lubię takie proste ciacha :)
maciek7 01.09.2012 21:04
pycha
wedith1 13.08.2012 15:05
Mmmm! Jabłecznik!!! Pycha!!!
ewaa 27.07.2012 21:09
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak