Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek orkiszowy na drożdżach - łatwy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże świeże 14 g
miód łyżeczka
sól łyżeczka
mak
oliwa łyżka
woda 300 (ciepła)
mąka pełnoziarnista 400 orkiszowa

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek orkiszowy na drożdżach - łatwy

Zrobić zaczyn z drożdży rozpuszczonych w 2-3 łyżkach letniej wody, łyżeczce mąki orkiszowej i kropli miodu. Zaczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Wymieszać mąkę orkiszową z solą. W środku mąki zrobić dołek, do którego wlać zaczyn, oliwę, miód oraz ciepłą wodę. Bardzo dobrze, przez 10 minut wyrabiać rękoma. Ciasto będzie wciąż klejące, ale nie należy dosypywać mąki! Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto urośnie po brzegi keksówki w ciągu 1-1,5 godziny, Po tym czasie smarujemy wierzch mlekiem i posypujemy makiem (sezamem lub siemieniem lnianym). Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika (nie rozgrzanego) i pieczemy przez 45-50 minut w 200 stopniach na środkowej półce. Tuż po wyjęciu chleba z piekarnika ostrożnie wyjmujemy go z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Porcja na jedną małą keksówkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 15.10.2012 11:45
w sam raz na pyszne zdrowe śniadanie :)
Goya 05.09.2012 23:07
super
maciek7 24.08.2012 19:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak