Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana cukinia z kaszą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 1 sztuka
kaszy gryczanej 1 paczuszka
cebula 1 sztuka
topionego serka 100 g
żółtego sera 5 dag
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
bazylia 1 szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżeczki
natka pietruszki 1 natka
pomidory żółte 2 sztuki
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana cukinia z kaszą

Cukinie umyć zimną wodą,odciąć końce i pokroić na ukośne grubsze plastry.Z plastrów cukinii wybrać miąższ.Pokrojone plastry obsypać słodką papryką i bazylią. Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej oraz z łyżeczką oleju wodzie.Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę.Zarumienić.Gdy kasza będzie ugotowana,odcedzić i przerzucić na patelnie.Wymieszać wraz z zarumienioną cebulką.Ser topiony pokroić w kosteczkę i dodać do farszu.Przyprawić solą,pieprzem,papryką słodką,papryką ostrą i bazylią.Pod koniec wsypać bułkę tartą i lekko zasmażyć.Blachę natłuścić. Przygotowanym nadzieniem napełnić plastry cukinii i przełożyć na blachę.Piec około20-25 minut.Pięć minut przed końcem zapiekania posypać plastry cukinii starkowanym żółtym serem.Udekorować pokrojonymi pomidorkami i natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 17.01.2014 14:18
lubię cukinię w różnych wariantach, ten jest na pewno smaczny, wygląda super
adelajda 01.07.2013 16:29
smaczna !!!!
Ewelina47 16.10.2012 12:08
ładnie się prezentuje
cooleczka 02.08.2012 19:42
wyglada smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak