Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w zalewie octowej

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszek (twardych) 3 kg
wody 6 szklanek
octu 1 szklanka
cukru 1 szklanka
kilka gożdzików
cynamonu 1 łyżeczka
kwasku cytrynowego 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w zalewie octowej

Kroki postępowania

1
Gruszki myjemy pod bieżącą wodą , następnie obieramy i kroimy na połówki .
Krok 1 - Gruszki w zalewie octowej foto
2
Do garnka wlać wodę i zagotować . Dodać kwasek cytrynowy i włożyć gruszki po chwili wyjąć. Przygotować wyparzone słoiki .
Krok 2 - Gruszki w zalewie octowej foto
3
Do każdego słoika wkładamy po kilka goździków i obgotowane gruszki. 6 szklanek wody wlać do garnka , dodać szklankę cukru oraz szklankę octu i łyżeczkę cynamonu .To wszystko zamieszać i zagotować .
Krok 3 - Gruszki w zalewie octowej foto
4
Przestudzić. Gruszki zalewamy zalewą i zakręcamy słoiki. Pasteryzować 10 min.
Krok 4 - Gruszki w zalewie octowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzelika
andzelika 12.09.2012 20:31
super dodatek polecam
ziutula
ziutula 07.07.2012 16:54
lubię w zimie do mięs na zimno takie gruszki..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak