Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia zapiekana z kaszą kuskus

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 450 g
cebula 1 szt
masło
woda 1 szklanka
ser 50 g
pomidor 1 szt
sól
pieprz
kabaczek 2 szt
kasza 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia zapiekana z kaszą kuskus

W tym roku nie ma jeszcze dużych zielonych cukinii, jest jednak duża żółta cukinia (ty powiesz że to kabaczek i też masz rację, kabaczek to nazwa ogólna, natomiast cukinia jest nazwą pierwotną tej podłużnej odmiany dyni).

Pan w warzywniaku powiedział mi że w smaku jest słodsza, nic takiego nie zauważyłam. Jest równie pyszna jak zielona!

- 2 duże żółte cukinie
- 450g mięsa mielonego z indyka (chociaż w składzie jest wieprzowina i indyk)
- 1 cebulka
- 2 łyżki masła do duszenia farszu
- 6 łyżek kaszy kuskus Kupiec
- 1 szklanka wody
- 50g sera żółtego
- masło do posmarowania cukinii
- pomidor
- sól i pieprz

Pokrój drobno cebulkę i wrzuć na roztopione masło na patelni. Zesmaż cebulkę na złoto i dodaj mięso na patelnię. Mięso drewnianą szpatułką rozdrobnij i przykryj przykrywką, duś na małym ogniu. Przypraw do smaku.

Jak będziesz mieć pewność że mięso nie jest surowe, dodaj wodę, zagotuj. Zestaw z ognia, dodaj kaszę, wymieszaj porządnie i odstaw pod przykrywką.

Teraz zajmij się cukinią. Cukinie porządnie umyj, nie obieraj tylko obetnij końce. Przekrój je na pół wydrąż nasienie by zostało trochę warzywa przy skórze, czyli min 1cm. Skóra jest też jadalna i pięknie trzyma zapiekankę w całości, ponieważ cukinia ma dużo wody i naturalnie by nam się rozgotowała. Jak zostawisz skórę zyskasz formę i soczysty miąższ przy farszu mięsnym.

Skórę kabaczka wytrzyj na sucho, nasmaruj masłem i przypraw solą. Ułóż na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej jeden obok drugiego.

Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki i dodaj do gotowego farszu mieszając by składniki się połączyły. W tym momencie spróbuj czy farsz jest dobrze doprawiony wedle Twojego smaku.

Farsz nakładaj do gotowych łódek z cukinii lekko wygładzając łyżką. Na wierzch poukładaj plastry pomidora.

Piecz:
- w 150 stopniach 35 min.
- w 190 stopniach 20 min.

Piekłam w wersji pierwszej, bo bałam się że będzie za suche ze względu na kaszę, nie potrzebnie jest pełny posiłek w jednym daniu nie potrzeba nawet sosu do tego. Cukinia rozpływa się w ustach!

Było przepysznie, polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.08.2012 06:10
Robię podobną cukinię, choć z nieco innych składników, ale uwielbiamy każdą.
elka4621 09.07.2012 20:21
super przepis
parysek10 07.07.2012 13:41
ciekawy przepis
Justyna23
Justyna23 07.07.2012 12:07
swietnie wyglada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak