Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Samfaina katalońska z otrębami - Dukan

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 średni
papryka czerwona 2 szt.
cebula czerwona 1 duża
cebula biała 1 duża
parafina 100 ml
słodzik w płynie do smaku
pomidory krojone z puszki 1-2 puszki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili płatki do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt.
ziele angielskie 4-5 ziaren
Kucharek do smaku
czosnek 3-5 ząbków
otręby owsiane kilka łyżek
cukinia 2-3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Samfaina katalońska z otrębami - Dukan

Bakłażana, paprykę i cukinię umyć i pokroić w średnie kawałki.
Cebulę pokroić w piórka.
Warzywa włożyć do rondla i dodać trochę przypraw sypkich, ziele angielskie,liście laurowe oraz parafinę.
Wymieszać i odstawić na godzinę, aby warzywa puściły sok.
Dolać trochę wody, postawić na średnim płomieniu, nakryć i ogrzewać przez 15-20 minut, aż warzywa nieco zmiękną.
Wlać pomidory razem z zalewą i dusić (bez pokrywki) kolejne 20 minut.
Doprawić do smaku, dodać wyciśnięty czosnek i wsypać otręby - ogrzewać kilka minut, stale mieszając, aż otręby pochłoną część płynu - ilość otrąb według gustu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna54 07.07.2012 18:42
smacznie wygląda
Rafał10 06.07.2012 21:27
dania dukana są naprawdę smaczne jak je się dobrze doprawi :) Super przepis warty uwagi...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak