Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brokuły zapiekane z żółtym serem

eda
2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 120 gram
mąka pszenna 1 łyżka
mleko 300 ml
tarty ser typu ementaler 420 gram
jajko 2 sztuki
brokuły 740 gram
cebula 1 siekana

Przepis i sposób przygotowania na: Brokuły zapiekane z żółtym serem

Nagrzać piekarnik do 165°C.
Włożyć brokuły do sita nad garnkiem do gotowania na parze, wlać do garnka ok. 2,5 cm wody i przykryć garnek pokrywką. Gotować około 2 do 6 min. Odcedzić.
W niewielkim rondelku roztopić masło na średnim ogniu, dodać mąkę i zasmażać mieszając, aż zacznie bąbelkować. Wrzucić cebulę i stopniowo dolewać mleko, stale mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Dodać ser i jajka, i dobrze wymieszać. Zalać tym brokuły, wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wielkości ok. 23x33 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak