Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowa kaszanka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

głowy wieprzowe 3 szt.
nerki wieprzowe 1,5 kg.
skórki wieprzowe
krew wieprzowa 1,5 l.
Majeranek suszony Prymat 1 paczka
sól i pieprz
jelito cienkie
cebula 4 szt.
kasza jęczmienna 1 perłowa

Przepis i sposób przygotowania na: domowa kaszanka

Do dużego kotła włożyć umyte i oczyszczone głowy wieprzowe,skórki oraz nerki zalać wodą tak aby mięso było przykryte i gotować do miękkości.Do gotującego się mięsa włożyć kaszę aby spęczniała (najlepiej wsypać ją w gazę i zawiązać aby się nie wysypała)po spęcznieniu wyjąć i przestudzić ugotowane mięso wyjąć obrać z kości i zemleć razem z obraną cebulą pokrojoną na cząstki w maszynce do mielenia mięsa przez średnie sitko,do zmielonego mięsa z podrobami i skórkami oraz cebulą dodać przestudzoną kaszę sól,pieprz i majeranek do smaku oraz wlać przez sitko krew i całość dokładnie wyrobić tak aby masa nie była zbyt gęsta ale także i za rzadka.Po wyrobieniu masy nakładać w oczyszczone jelita specjalną końcówką i zawiązać nićmi na końcach.Gotową kaszankę wkładać do wywaru od mięsa i parzyć w temp.70-80st.nie więcej ponieważ może popękać około 1,5 godziny.Po ugotowaniu wykładać z wywaru wieszać na kijach i schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pusia 05.06.2013 11:11
super, pychota
halina17 06.07.2012 16:39
z kaszy gryczanej jest o wiele lepsza kaszanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak