Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z boczkiem i cebulą

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kilograma
cebula 1 sztuka
boczek 15 dag
woda 1 szklanka
drożdże 1,5-2 dag
oliwa 2 łyżki
kminek 1 łyżeczka
ser żółty 10 dag
Kminek cały Prymat do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z boczkiem i cebulą

Kroki postępowania

1

Cebulę obrać i pokroić, obsmażyć na oliwie do miękkości. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić. Mąkę wymieszać ze schłodzoną cebulą, boczkiem, solą, drożdżami wymieszanymi z wodą i odstawić do wyrośnięcia na 1- 1,5 godziny.

Krok 1 - Bułki z boczkiem i cebulą foto
2

Z ciasta formować bułeczki i kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę, przykryć i odstawić na ok. 20 minut pod przykryciem, aby wyrosły. Następnie bułki posmarować jajkiem i piec około 15-20 minut w temperaturze 170°C.  Po tym czasie wyjąć je i posypać startym serem żółtym oraz kminkiem.

Krok 2 - Bułki z boczkiem i cebulą foto
3
Bułki ponownie wstawic do piekarnika i piec jeszcze ok. 15-20 minut.
Krok 3 - Bułki z boczkiem i cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 24.09.2012 18:39
Ależ wspaniale muszą smakować takie bułeczki prosto z piekarnika
mariel78 23.09.2012 20:16
świetny przepis
Justyna/Dzastus 02.08.2012 09:40
muszę je powtórzyc w najbliższym czasie
Seba 02.08.2012 09:24
extra
mirosława4 31.07.2012 21:06
wspaniałe !
Justyna/Dzastus 09.07.2012 11:03
dzieki :)
Aga20 07.07.2012 11:25
Super przepis!!
suzana 06.07.2012 17:55
świetne bułeczki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak