Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka prażone ok. 25 dkg
cynamon 2 łyżki
mąka tortowa 3 szklanki
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
cukier 1/3 szklanki
cukier waniliowy 32 gramy
masło 125 gram
mleko ciepłe 2/3 szklanki
drożdże świeże 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa foto
2
Masło rozpuścić i przestudzić.
Krok 2 - Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa foto
3
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać do niej jajko, masło i rozczyn drożdżowy.
Krok 3 - Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa foto
4
Dokładnie wymieszać, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 4 - Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa foto
5
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć dłońmi w duży prostokąt, posypać cynamonem. Na cynamon rozłożyć jabłka.
Krok 5 - Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa foto
6
Ciasto zwinąć w roladę, gęsto ponakłuwać widelcem i ułożyć na natłuszczonej blasze.
Krok 6 - Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa foto
7
Piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut (aż się ładnie zrumieni). Ciepłą roladę polukrować.
Krok 7 - Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 23.12.2012 23:39
Bardzo smakowicie wygląda.
Kasnaj 01.09.2012 20:43
Super wygląda :)
Ada-Gaba 18.08.2012 09:22
pyszny deser
Weronika_eM 28.07.2012 21:40
zjadłabym kawałeczek
ziutula
ziutula 06.07.2012 17:26
smacznie nadziana jabłkami..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak