Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowe drożdżówki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
mleko ciepłe 2/3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
palma 1/2 kostki
jajko 1 sztuka
marmolada śliwkowa 200 gram
drożdże świeże 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowe drożdżówki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Śliwkowe drożdżówki foto
2
Mąkę wymieszać z solą i cukrem.
Krok 2 - Śliwkowe drożdżówki foto
3
Dodać do niej roztopioną i lekko przestudzoną palmę, jajko i rozczyn drożdżowy.
Krok 3 - Śliwkowe drożdżówki foto
4
Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 4 - Śliwkowe drożdżówki foto
5
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć dłońmi w duży prostokąt.
Krok 5 - Śliwkowe drożdżówki foto
6
Na cieście rozsmarować marmoladę.
Krok 6 - Śliwkowe drożdżówki foto
7
Zwinąć w roladę, kroić w ok. 4 cm grubości plastry i układać je na natłuszczonej blasze.
Krok 7 - Śliwkowe drożdżówki foto
8
Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.
Krok 8 - Śliwkowe drożdżówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 22.10.2012 21:45
Z wielką przyjemnością zjadłabym chociaż jedną.
GOSIA18 06.07.2012 21:15
coś dla mnie
Ankha 06.07.2012 14:05
Świetne, w sam raz by zaspokoić nagłą chęć upieczenia drożdżowek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak