Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grill: Pieczony łosoś z sałatką z owoców południowych i rukoli oraz sosem miodowo-sojowym

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z łososia 600 g
marynata płynna grillowa
Sałatka:
mango 1 szt
melon gallo 1 szt
rukola 1 pęczek
kiełki soi
kiełki rzodkiewki
kiełki słonecznika
sól
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
pomidorki koktajlowe 4 szt
ziarna sezamu 1 łyżeczka
szczypiorek do dekoracji
sos
sos sojowy 1/2 szklanki
miód pszczeli 1/4 szklanki
sos sambal oelek 1/2 łyżki
imbir 1 marynowany

Przepis i sposób przygotowania na: Grill: Pieczony łosoś z sałatką z owoców południowych i rukoli oraz sosem miodowo-sojowym

Filet z łososia oczyścić ze skóry i ości, umyć, osuszyć i pokroić na równe porcje. Filety natrzeć Marynatą płynną szlachecką i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Mango i melona obrać, pokroić w paski i skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Kiełki wymieszać, dodać rukolę i połączyć z pokrojonymi owocami.

Zamarynowane filety z łososia piec na grillu przez ok. 15-20 minut z każdej ze stron.

Tak przygotowaną, aromatyczną rybę ułożyć na sałatce, skropić orientalnym sosem miodowo-sojowym, a następnie udekorować pomidorami koktajlowymi i ziarnami sezamu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 06.07.2012 12:41
Czy na zdjęciu jest napewno danie z przepisu?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak