Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne warzywna

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

lasagne 2 opakowania
mleko 0,5 litr
żółty ser 400 gram
szpinak mrożony liście 300 gram
pomidory 4 sztuki
bakłażan 300 gram
czosnek 2 ząbki
cebula 2 sztuki
masło 1 łyżka
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
oliwa do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne warzywna

Sos Lasagne połącz z 400 ml wody i mlekiem, zagotować i odstawić.
Bakłażana pokroić w plastry i posypać przyprawą uniwersalną, odstawić na 15 minut i po tym czasie osuszyć ręcznikami papierowymi. Pomidory pokroić w plastry. Cebulę i czosnek posiekać. Ser zetrzeć.
Bakłażana przesmażyć na oliwie. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać odciśnięty i pokrojony szpinak. Smażyć kilka minut, doprawić przyprawą uniwersalną, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wylać na spód 2 łyżki sosu do lasagne. Na sosie ułożyć pierwszą warstwę suchych płatów makaronu lasagne, rozprowadzić 1/4 sosu, nałożyć ½ ilości bakłażana i pomidorów, posypać serem i przykryć płatami lasagne.
Następną warstwę ułożyć ze szpinaku zaczynając od porcji sosu i tak jak poprzednio posypując serem a następnie przykrywając płatami lasagne. Ostatnią warstwę ułożyć tak jak pierwszą.
Ostatnią warstwę makaronu posmaruj resztką sosu i posyp serem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C przez 30 minut. Danie podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak