Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne warzywna
Bakłażana pokroić w plastry i posypać przyprawą uniwersalną, odstawić na 15 minut i po tym czasie osuszyć ręcznikami papierowymi. Pomidory pokroić w plastry. Cebulę i czosnek posiekać. Ser zetrzeć.
Bakłażana przesmażyć na oliwie. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać odciśnięty i pokrojony szpinak. Smażyć kilka minut, doprawić przyprawą uniwersalną, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wylać na spód 2 łyżki sosu do lasagne. Na sosie ułożyć pierwszą warstwę suchych płatów makaronu lasagne, rozprowadzić 1/4 sosu, nałożyć ½ ilości bakłażana i pomidorów, posypać serem i przykryć płatami lasagne.
Następną warstwę ułożyć ze szpinaku zaczynając od porcji sosu i tak jak poprzednio posypując serem a następnie przykrywając płatami lasagne. Ostatnią warstwę ułożyć tak jak pierwszą.
Ostatnią warstwę makaronu posmaruj resztką sosu i posyp serem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C przez 30 minut. Danie podawać na gorąco.