Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka nadziane pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 500 gram
cebula 2 sztuki
sól do smaku
olej do smażenia 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka
mąka pszenna 3 szklanki
woda 1 szklanka
jajko 1 sztuka
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka nadziane pieczarkami

Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy na łyżce oleju i łyżce masła. Gdy woda prawie odparuje, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę (można zrobić też odwrotnie: najpierw wrzucić cebulę, potem pieczarki). Smażymy do zarumienienia cebuli. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mój farsz jest zazwyczaj dość pikantny.
Wszystkie składniki na ciasto (mąka, gorąca woda, jajko, 1 łyżka oliwy, szczypta soli) wrzucamy do misy miksera i mieszamy na najniższych obrotach. Po wyjęciu z misy delikatnie zagnieść. Ciasto można oczywiście od początku zagnieść ręcznie. Kulę dzielimy na mniejsze placki, rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Rozwałkowany placek kroimy nożem wzdłuż na paski, a następnie na kwadraciki. Każdy kwadrat napełniamy farszem i lepimy uszka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia (w zależności od grubości ciasta). Podajemy z barszczem czerwonym. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elexis 07.07.2012 18:30
Pyszności:)
Sylwia29 06.07.2012 12:00
Też takie robię ;)
ewka1978 06.07.2012 11:45
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak