Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wieprzowa w pikantnej kruszonce z aromatyczna soczewicą

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 4 szt
Marynata w płynie pikantna Prymat
kruszonka
masło 2 łyżki
bułka tarta pikantna
soczewica 1 puszka
ząbek czosnku 3 szt
rozmaryn 1 gałązka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól czosnkowa jodowana Prymat
oliwa 2 łyżka
bekon 100 g
pomidor pelati 1 szklanka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżka
szalotka 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa w pikantnej kruszonce z aromatyczna soczewicą

Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę wieprzową zamarynować w marynacie płynnej pikantnej.

Przygotować pikantną kruszonkę: masło (w temperaturze pokojowej) dokładnie wymieszać z musztardą i majerankiem, a następnie dodawać bułkę tartą, aż do uzyskania konsystencji plasteliny.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć bekon, cebulę, czosnek i gałązkę rozmarynu. Następnie dodać odcedzoną soczewicę. Całość poddusić, po czym dodać pomidory, wymieszać i doprawić do smaku.

Marynowane polędwiczki obsmażyć na patelni, następnie umieścić na nich pikantną kruszonkę i piec 10 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowaną polędwicę pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznej soczewicy z pomidorami i ziołami. Przed podaniem posypać tymiankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia29 06.07.2012 12:01
Mniam !
Justyna23
Justyna23 06.07.2012 10:58
smacznie sie prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak