Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Sztufada

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe z udźca 1 kilogram
masło 1 łyżka
smalec 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
Marynata w płynie szlachecka Prymat 1 opakowanie
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
Goździki całe Prymat 5 sztuk
wódka 1 kieliszek
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziaren
słonina 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Sztufada

Mięso ułożyć w kamiennym garnku, zalać marynatą płynną szlachecką i odstawić w zimne miejsce na jedną dobę. Co kilka godzin przekręcać, aby się równo zamarynowało. Mięso wyjąć z marynaty, opłukać, osuszyć i natrzeć solą. Słoninę pokroić w słupki. W mięsie zrobić otwory i naszpikować słoniną. 

Na rozgrzanym tłuszczu zrumienić mięso ze wszystkich stron, posypać majerankiem Prymat, dodać korzenne przyprawy Prymat, skropić wódką, podlać 3 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu, często skrapiając marynatą. Gdy mięso będzie miękkie zdjąć z ognia, ostudzić, pokroić w cienkie plastry i podawać z pikantnymi dodatkami: Pieczarkami z chili, Ogórkami z chili Smak i ostrymi sosami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Master12 10.04.2020 10:45
super fajnie wygląda
Ela15 12.04.2014 09:14
fajnie wygląda
marcia7 11.04.2014 14:59
super pomysł
caffee_tea 03.09.2012 16:33
mniaaam
miszelka 22.08.2012 18:23
zachęciła mnie głównie wódka :) na pewno wypróbuję
Sylwia29 06.07.2012 12:02
Pychota :)
Cukiereczek13 06.07.2012 10:31
wyglada naprawde smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak