Ogórki małosolne z naczynia próżniowego

Ogórki małosolne z naczynia próżniowego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól

    1 czubata łyżka
  • koper świeży

    3 sztuki
  • chrzan świeży

    1 plaster
  • liście chrzanu

    3
  • woda

    około (źródlana)
  • ogórki

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Do naczynia próżniowego wlewam około szklanki zimnej, przefiltrowanej wody. Wsypuję sól kamienną. Mieszam, aby się rozpuściła. Wkładam umyte ogórki. na wierzchu układam plaster chrzanu, kładę koper i liście chrzanu. Całość zalewam wodą. Zamykam wieko i wypompowuję powietrze. Lekko potrząsam naczyniem, aby woda się wymieszała i odstawiam na 2 dni do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

JaPaqc

09.07.2012 22:02
jeszcze minusa nie dałem i raczej nie dam. Czy te konkretne naczynie miało wpływ na smak ogórka - ciężko powiedzieć. Ogórki wyszły kruche co mi się nie zdarzało, ale czy to jest zasługa naczynia czy zbieg okoliczności nie wiem

SmacznaPyza

09.07.2012 20:40
ciekawe czy doczekam się odpowiedzi na zadane pytanie czy będą tylko kolejne bezmyślne minusy do komentarza.....

SmacznaPyza

06.07.2012 06:58
jakie znaczenie ma tutaj zastosowanie akurat takiego naczynia?

gosia47-47

05.07.2012 21:57
hmmm, ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat