Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok agrestowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

agrest 500 g
cukier 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sok agrestowy

Agrest dokładnie myjemy i przekrajamy na połówki. Przekładamy do miski i zasypujemy cukrem. Cukru można dać tyle samo ile agrestu, ja daje toszkę mniej. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum dwie doby. Od czasu do czasu można przemieszać, żeby cukier całkiem się rozpuścił. Sok odcedzamy i przelewamy do słoiczków lub butelki. Pasteryzujemy 5 minut. Z tej ilości wyszły trzy malutkie słoiczki. Wytłoczyny z agrestu można zalać jeszcze wodą i zrobić z nich kompot.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 06.07.2012 10:02
super
gosia47-47 05.07.2012 21:57
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak