Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chińskie naleśniki bananowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok z cytryny 2 łyżka
cukier puder 40 g
sok pomarańczowy 2 łyzki
mąka 340 g
sól 1 szczypta
cukier puder 2 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
roztopione masło 1 łyżek
jajko 2 szt
mleko 180 ml
olej 4 łyżka
truskawki
banan 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Chińskie naleśniki bananowe

Do miski wlewamy sok cytrynoway oraz pomarańczowe, dodajemy cukier puder, mieszamy i wrzucamy pokrojone w plasterki banany.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier puder.

Roztopione masło mieszamy z żółtkami i mlekiem.

Banany wyjmujemy z marynaty, przekładamy je na inny talerz a marynatę wlewamy do masy jajecznej, mieszamy.

Dodajemy mąkę i mieszamy.

Białka ubijamy i dodajemy do ciasta.

Dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej.

Nakładamy na nią 1/4 ciasta naleśnikowego spłaszczając je nieco przy pomocy łyżki lub łopatki.

Układamy na nim plastry banana.

Gdy dolna część ciasta zacznie brązowieć przewracamy naleśnik i smażymy z drugiej strony.

Kolejne 3 smażymy w ten sam sposób.

Podajemy z truskawkami.

Smacznego :)
Przepis z książki "Kuchnia chińska" Ching-He Huang

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaeM 05.07.2012 20:37
super
MagdaeM 05.07.2012 20:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak