Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miniaturowe pizzerki z kaszy manny

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza manna 200 g
drożdże 20 g
mleko 150 ml
oliwa 2 łyżka
oregano 2 łyżka
Dodatki:
ketchup pikantny
salami
mozzarella
czarne oliwki
GORGONZOLA
mąka pełnoziarnista 50 orkiszowa

Przepis i sposób przygotowania na: Miniaturowe pizzerki z kaszy manny

Mąkę przesiewamy z kaszą.

Dodajemy oregano i mieszamy.

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim świeże drożdże.

Następnie wraz z oliwą z oliwek dodajemy do kaszy.

Dokładnie mieszamy.

Blat podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko i za pomocą niewielkiej szklanki wykrawamy kółeczka.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Za pomocą silikonowego pędzelka każde kółeczko smarujemy niewielką ilością pikantnej oliwy z oliwek.

Następnie smarujemy je pikantnym ketchupem.

Na każdej pizzerce układamy po plasterku salami.

Posypujemy mozzarellą i malutkimi kawałeczkami gorgonzoli.

Na wierzchu układamy po plasterku czarnej oliwki.

Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Możemy podać z ketchupem bądź innym sosem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 03.09.2012 09:24
super pizzerki:)
tessinka 22.07.2012 22:18
Mniam mniam, zjadłabym i to nie jedną taką pizze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak