Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy pełne mięsa w sosie paprykowym z nutką curry

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 3/4 kg
mąka pszenna 1.5 szklanki
jajko 1 sztuka
udka z kurczaka 1 sztuka
wołowina 100 g
marchewka ugotowana 1 sztuka
pietruszka gotowana 1 sztuka
cebula 2 sztuki
sól do smaku
papryka czerwona 1 strąk
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
rosół drobiowy 250 ml
masło 1 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy pełne mięsa w sosie paprykowym z nutką curry

Warto rozpocząć od przygotowania sosu, który będzie potrzebował trochę więcej czasu na ugotowanie. Roztapiamy łyżkę masła na patelni, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, a po chwili paprykę pokrojoną w paski. Dolewamy szklankę rosołu, dodajemy łyżkę koncentratu i przykrywamy pokrywką. Pozostawiamy na małym ogniu, by papryka dusiła się do miękkości (oczywiście pamiętamy o sosie przez cały czas i zaglądamy do niego w trakcie gotowania). W tym czasie przygotowujemy farsz. Mielimy wszystkie składniki w maszynce (ugotowane udko i wołowinę, marchew, pietruszkę, podsmażoną cebulę), a następnie przyprawiamy do smaku. Wstawiamy wodę w dużym garnku, przykrywamy pokrywką. W tym czasie przygotowujemy pyzy. Wszystkie składniki na ciasto (mąka, jajko, ziemniaki przeciśnięte przez praskę) zagniatamy na blacie. W razie potrzeby, gdy ciasto zbytnio się klei, można dodać trochę więcej mąki. Urywamy mały kawałek z dużego ciasta, a następnie lekko rozgniatamy go ręką, wkładamy trochę farszu i zaklejamy na wzór kuleczki. Warto zadbać, by wszystkie pyzy były mniej więcej takiej samej wielkości - wówczas ugotują się równomiernie. Gdy woda zacznie wrzeć, solimy ją (ok. 3/4 łyżki na duży garnek), a następnie wrzucamy gotowe pyzy i czekamy do ponownego zawrzenia. Gotujemy około 5-6 minut.
W czasie, gdy gotują się pyzy, przyprawiamy sos (mój jest dość ostry i aromatyczny za sprawą curry). Na koniec możemy użyć blendera, by jego konsystencja była gęsta bez konieczności zaprawiania mąką.
Gotowe pyzy polewamy sosem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak