Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z powidłem śliwkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
drożdże 4 dag
jajko 2 sztuki
masło 8 dag
cukier puder 1/2 szklanki
mleko 260 ml
cukier waniliowy 1 sztuka
sól 1 szczypta
powidła śliwkowe 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z powidłem śliwkowym

Mleko 1|2 szklanki podgrzać , dodać 1 łyżkę cukru , 1 łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Wymieszać , odstawić do wyrośnięcia.Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na sztywną pianę . Masło rozpuścić , przestudzić. Do miski wsypać mąkę , dodać cukier , pozostałe mleko , żółtka, szczyptę soli , cukier waniliowy , wyrośnięte drożdże . Wyrobić ciasto , dodać roztopione masło, pianę z białek i wyrobić masę. Odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie formujemy podłużne placuszki , dodajemy łyżeczkę kopiastą powidła i formujemy podłużne bułeczki . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie włożyć do nagrzanego 170 stopni piekarnika . Piec 35-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 18.11.2015 13:55
smaczne bułeczki
EWI 05.07.2012 14:22
mniam
msmariusz 05.07.2012 13:53
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak