Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z mięsa mielonego w szynce otoczone sosem pomidorowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
kajzerka 1 sztuka
cebula 2 sztuki
jajko 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
sól do smaku
szynka gotowana 6 plastrów
olej do smażenia
pomidory krojone z puszki 2 puszki
czosnek 3 ząbki
marchew 1 sztuka
pieczarki 6 sztuk
bazylia 4 listki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z mięsa mielonego w szynce otoczone sosem pomidorowym

Przygotowanie rozpoczynamy od mięsa. Do miski wrzucamy: mięso, namoczoną wcześniej i wyciśniętą z nadmiaru wody kajzerkę, startą na tarce cebulę, jajko, koncentrat (1 łyżka) i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Szynkę kroimy na pół (plastry powinny być duże). Formujemy kotlety (wielkość jak mielone), a następnie zawijamy w szynkę i spinamy wykałaczką. Podsmażamy roladki z obu stron na 2-3 łyżkach oleju (najpierw kładziemy wykałaczką w dół). Gdy roladki będą podsmażone z obu stron (ale nie usmażone, tak jak mielone), wkładamy je do naczynia żaroodpornego i wyjmujemy wykałaczki.
Na małej patelni podsmażamy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na większej patelni przygotowujemy sos: na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Po chwili dodajemy pomidory z puszki oraz startą na tarce marchewkę. Przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie można podlać wodą (ale niezbyt dużo). Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Gładki sos zagotowujemy, dodajemy koncentrat i przyprawy (bazylię myjemy, osuszamy i siekamy, a następnie dodajemy pod koniec duszenia). Na koniec dodajemy podsmażone pieczarki. Gotowe mięso w naczyniu żaroodpornym zalewamy sosem i zapiekamy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 06.05.2013 21:50
super obiadek
ttrytka 05.07.2012 14:38
ciekawie
staropolanka5 05.07.2012 14:28
tak smacznie wygląda
Rafał10 05.07.2012 10:47
aż ślinka cieknie ! mniam!
halina17 05.07.2012 10:43
dobre roladki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak