Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowe flaki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół drobiowy 2 litry
marchewka ugotowana 2 sztuki
pietruszka gotowana 1 sztuka
udka z kurczaka 3 sztuki
Majeranek suszony Prymat do smaku
sól do smaku
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
cebula 1 sztuka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe flaki

Rosół podgrzewamy, w razie potrzeby dolewamy wody. MUgotowane mięso obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż włókien na słupki. Warzywa (oprócz cebuli) kroimy na cienkie paski lub ścieramy na tarce. Mięso i warzywa wrzucamy do zupy, dodajemy przyprawy, czekamy do zagotowania. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę: na 1 łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mąkę i mieszamy do zarumienienia. Zasmażkę dodajemy do zupy, mieszamy. Całość gotujemy jeszcze ok.10-15 minut. Pilnujemy, by warzywa i mięso za bardzo się nie rozgotowały, ewentualnie można je dodać troszkę później - nie na początku. Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 05.07.2012 10:53
mniam, już dawno nie jadłam flaczków ...
halina17 05.07.2012 10:44
dobre flaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak