Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinie faszerowane kaszą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia żółta 1
mozarella 200 gram
cebula 1
szpinak świeży 2 szkl
jajko 1
ser żółty 5 dag
olej
pieprz
sól
kasza jęczmienna 125 z soczewicą

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinie faszerowane kaszą

Kroki postępowania

1
Do niedużego garnka wlewamy 400ml wody i dodajemy 3/4 łyżeczki soli, kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy kaszę jęczmienną z zawartymi w opakowaniu dodatkami (soczewica, suszone pomidory i marchewka), po czym gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, po tym czasie wyłączamy i pozostawiamy pod przykryciem do czasu aż kasza wchłonie wszystką wodę.
Krok 1 - Cukinie faszerowane kaszą foto
2
Cukinie przecinamy wzdłuż na pół, a następnie za pomocą zwykłej łyżki lub łyżki do lodów wydrążamy jej środek.
Krok 2 - Cukinie faszerowane kaszą foto
3
Cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast szpinak po umyciu drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy cebulę i 0,5 łyżeczki soli i chwilę przesmażamy, po czym dodajemy posiekany szpinak i całość smażymy jeszcze 2 minuty (doprawiamy pieprzem). Ser mozarella kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę i dodajemy razem z usmażoną cebulą i szpinakiem do ugotowanej kaszy. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Cukinie faszerowane kaszą foto
4
Do wymieszanego farszu z kaszy wbijamy jajko, w razie potrzeby dodajemy nieco przypraw do smaku i całość ponownie dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Cukinie faszerowane kaszą foto
5
Farsz dzielimy na 4 części i równomiernie nakładamy do każdej z połówek cukinii, które układamy obok siebie na blaszce. Do brytfanki wlewamy 1 szklankę wody, tak aby podczas pieczenia cukinie się nie przypaliły. Faszerowane cukinie pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180*, po tym czasie posypujemy jej serem żółtym startym na drobnych oczkach i zapiekamy jeszcze 3 minutki.
Krok 5 - Cukinie faszerowane kaszą foto
6
Gorące cukinie wyjmujemy na talerze i jemy na gorąco.
Krok 6 - Cukinie faszerowane kaszą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 31.08.2012 20:38
super;)
Betka 31.08.2012 20:21
ekstra;)
wedith1 23.08.2012 10:15
kasza z soczewicą..... tak nie próbowałam:)
ewaa 13.08.2012 16:38
pychota
sylwia / sytofala 05.07.2012 21:42
cudne kolorki , a że cukinia mi obrodziła ..... mniam
Sroczka 05.07.2012 09:53
Bardzo smakowicie wyglądają. Zjadłabym porcyjkę.
Katarzyna87 05.07.2012 09:50
trzeba spróbować
Beatris 05.07.2012 09:40
Bardzo lubię faszerowane cukinie. Z kaszą jeszcze nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak