Kulki Ewulki

Kulki Ewulki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maslo (pól kostki),

    125 g
  • wiórki kokosowe

    30 g
  • mleko skondensowane

    2 lyzki
  • kakao gorzkie

    2 lyzki
  • aromat waniliowy

  • herbatniki

    150 g
  • cukier puder

    2/3 brązowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Herbatniki drobno posiekac. Do garnka wrzucic pól kostki masla i postawic na nagrzany palnik, dodac cukier i 2 lyzki kakao, dobrze wymieszac, zagotowac na średnim ogniu, ciagle mieszając. Gdy masa się zagotuje, dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy, po czym dodajemy aromat waniliowy i skondensowane mleko, chwilke mieszamy i zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do ostygniecia. Kiedy masa będzie dostatecznie wychlodzona, formujemy kulki i obtaczamy kazda dokladnie w wiorkach kokosowych. Kulki układamy na plaskim talerzu i odstawiamy do lodowki na ok. 2 godziny. Ponieważ kulki mogą nam się troche spłaszczyć ( gdy masa nie jest dostatecznie schlodzona), po upływie 2 godzin gdy masa konkretnie stwardnieje, można ponownie kazda kulke ladnie wyklepac, by zlikwidowac splaczczony bok.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

zuzanna_z

08.05.2012 12:29
fajne

eli82

05.03.2012 17:42
super

anemon

01.02.2012 18:38
Podziwiam za precyzję wykonania.

ajres

10.01.2012 00:06
pomyslowe

Tomek13

24.10.2011 22:55
swietne

Beatris

07.08.2011 20:53
Pyszne słodkości. Ostatnio mam na takie natchnienie i co rusz robię nowe.

pigila

15.06.2011 21:09
super

Magda60

01.06.2011 21:12
super

Ela_kocht_gern!

18.03.2011 13:17
mniam :)

Magda60

17.03.2011 11:29
swietne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat