Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niebo w gębie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
mąka 2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
cukier 0,7 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 500 ml
budyń śmietankowy 1 opakowanie
margaryna 25 dag
cukier puder 0,5 szklanki
dżem śliwkowy 20 dag
wiórki kokosowe kilka łyżek
posypka do ciast
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Niebo w gębie

Żółtka i białka jaj oddzielamy od siebie. Żółtka miksujemy na puch z cukrem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do masy z żółtek dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy około 30 minut w temp. 180 st. Gdy biszkopt wystygnie kroimy go na 3 blaty. Budyń zagotowujemy na mleku. Gdy budyń wystygnie miksujemy go z margaryną i cukrem pudrem. Pierwszy blat biszkoptowego ciasta smarujemy dżemem, układamy na nim drugi blat i smarujemy 2/3 masy. Na wierzch układamy ostatni blat ciasta, smarujemy pozostałą masą i posypujemy wiórkami oraz posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 12.03.2013 07:03
pyszne ciacho, poproszę kawałeczek
Rafał10 05.07.2012 11:00
ooooj dosłownie! Niebo w gębie !
Katarzyna87 05.07.2012 09:49
mniam
tessinka 05.07.2012 08:26
Apetyczne ;)
iziona 05.07.2012 06:24
Fajne ciasto i myślę, że nazwa trafiona:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak