Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jaj 5 sztuk
margaryny 1/4 kostki
smalcu 1 łyżka
wody 1 szklanka
proszku do pieczenia 1 łyżka
mąki 1 szklanka
Krem:
mleko 1,5 szklanki
cukru 1 szklanka
mąki pszennej 2 łyżki
mąki ziemniaczanej 2 łyżki
cukier waniliowy
margaryny 1 kostka
żółtko jajek 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Ciasto: Margarynę i smalec zagotować z wodą. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.Gotować ok 3 min. ciągle mieszając. Wystudzić. Następnie dodać 5 jaj i rozmiksować wszystko na jednolitą masę.Następnie przełożyć ciasto na dwie blachy piec w piekarniku 30. min. W 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić. Krem: Ze składników na krem wszystko zagotować i wystudzić. Do masy dodać 2 żółtka i margarynę.Zmiksować wszystko dokładnie.Jeden placek smarujemy kremem i kładziemy wierzch. Posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 31.08.2012 16:21
pycha
1j1o1l1a1 04.07.2012 22:13
poprosze porcję...pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak