Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fondue serowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser gouda 150 gram
ser ementaler 100 gram
tymianek 1 szczypta
Kminek mielony Prymat 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 szczypta
śmietana 12% 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Fondue serowe

Ementaler i gouda to najczęściej goszczące u mnie sery, a kiedy jest ich w nadmiarze to czasem trzeba zrobić z nich fondue. Podobno im bardziej zleżany ser tym do tego lepszy, a często się też zdarza, że z nadmiaru sery trochę przysychają.

Do rondelka dodajemy sery, proporcje można zmienić w zależności od zapotrzebowania. Czekamy aż zaczną się delikatnie rozpuszczać i dodajemy po szczypcie tymianku i kminku następnie powoli dodajemy śmietanę cały czas mieszając doprowadzając do pożądanej konsystencji. Raczej nie trzeba będzie go solić, bo sery same w sobie są lekko słonawe ale można dodać więcej którejś z przypraw.

Gotowy sos serowy przelewamy do garnuszka na fondue i ustawiamy nad podgrzewaczem albo po prostu ustawiamy w miseczce ustawionej na kratach do chłodzenia np. blach i pod tym ustawiamy podgrzewacz, żeby masa nie tężała.

Fondue doskonale do grzanek, sucharków, wędlin czy dobrych kiełbas.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 01.08.2012 13:38
ooo bardzo ciekawy przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak