Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z czereśni z nutą wanilii i kardamonu

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czereśnie 5 kg
cukier 1 szkl
cukier żelujący 1 op
przyprawy 1 op
cukier waniliowy 1 op
kardamon 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z czereśni z nutą wanilii i kardamonu

Do zrobienia konfitury wykorzystujemy zdrowe, świeże czereśnie. Owoce myjemy, usuwamy szypułki, drylujemy z pestek. Do dużego garnka wsypujemy owoce, posypujemy cukrem żelującym i pozostałym cukrem, mieszamy. Całość podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia,, gotując przez ok. 5 minut, po czym dodajemy cukier z wanilią i nutą kardamonu, gotujemy cały czas mieszając do uzyskania szklistości owoców. Gotową, gorącą konfiturę nakładamy do wygotowanych słoików 330 ml i szczelnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, po ostygnięciu słoiki umieszczamy w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta_P-S 05.07.2012 14:46
Ja dostaję czereśnie od koleżanki, u niej szpaków nie widziałam.
pacpaw 04.07.2012 22:23
wezmę pod uwagę jak będę kupował czereśnie do sadu. Ja mam bladoróżową i teraz owocuje mi drugi raz. Niestety większość idzie na pokarm dla szpaków. Ja się cieszę jak uda mi się popróbować. Jak dajesz radę z ptakami?
Jolanta_P-S 04.07.2012 21:27
Knorble http://www.szkolkarstwoagro.pl/odmiana/czeresnia/knorble-15-06l
pacpaw 04.07.2012 21:00
polecasz jakąś szczególną odmianę czereśni na konfiturę?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak