Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięciutkie rogaliki drożdżowe z marmoladą

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
jajko 1 sztuka
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżki
drożdże 40 g
mleko ciepłe 250 ml
masło 50 g
konfitura
sól szczypta
cukier brązowy do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Mięciutkie rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rozpoczynamy od rozczynu z drożdży: w misce kruszymy drożdże, zalewamy niewielką ilością ciepłego mleka, dodajemy cukier. Wszystko mieszamy, czekamy chwilę, aż rozczyn zacznie "pracować", przykrywamy ściereczką. Po ok. 5 minutach dodajemy żółtko, cukier z wanilią, sól, mąkę, resztę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy (ja mieszałam trzepaczką, stopniowo dodając mąkę na przemian z mlekiem). Na koniec dodajemy roztopione masło. Ciasto przekładamy na blat (lub stolnicę) i starannie wyrabiamy. Powinno być elastyczne, miękkie, bez żadnych grudek. Dzielimy ciasto na pół, wałkujemy najpierw jedną połowę, potem drugą. Lepiej, żeby było dość cienkie, ale też nie może się rwać. Ostrym nożem kroimy placek wzdłuż na paski (wysokość ok. 3 cm), a następnie tworzymy trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę po szerokiej jego stronie i formujemy rogaliki (zwijamy w kierunku wąskiej). Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem, czekamy ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy rogaliki rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do rumianego koloru (ok. 15-20 minut). Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak