Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frittata

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 strąk
pieczarki 8 sztuk
cebula 1 sztuka
parówki 3 sztuki
jajko 6 sztuk
sól do smaku
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
olej do smażenia 1 łyżka
oregano 1/2 łyżeczki
ser gouda 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Frittata

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na łyżce oleju. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę parówki. Smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki (w plasterki). Całość przyprawiamy bazylią i oregano, ewentualnie solą.
Do miski wbijamy jajka, posypujemy solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz chili (przyprawiamy dość obficie). Mieszamy trzepaczką. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy zawartość patelni, a następnie zalewamy jajkami. Posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika (najlepiej z funkcją termoobiegu). Zapiekamy ok. 10-12 minut. Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 16.10.2012 19:35
brzmi zachęcająco
JaPaqc 25.07.2012 21:35
takiego placka jeszcze nie jadłem
msmariusz 04.07.2012 16:49
tak i kolorowe że chce się zjeść
niedozywiona 04.07.2012 16:26
hm, robię podobny omlet więc wiem, że smaczne musi to być :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak