Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z oliwkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
woda letnia 1 szklanka
drożdże 2 dkg
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
oliwa 4 łyżki
cebula 1 mała
bazylia 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
oliwki 10-15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z oliwkami

Kroki postępowania

1
Z odrobiny wody, mąki oraz całości drożdży i cukru zrobic zaczyn. Odstawić go do wyrośnięcia na kilka minut i dodać pozostałą mąkę, wodę, przyprawy oraz 2 łyżki oliwy, wyrobic ciasto. Po godzinie dodać pokrojoną w piórka cebulę i znowu wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Krok 1 - Focaccia z oliwkami foto
2
Gdy ciasto wyrośnie zrobic z niego jeden większy lub kilka mniejszych placków i dać na wytłuszczoną blachę, odstawić do ponownego wyrastania.
Krok 2 - Focaccia z oliwkami foto
3
Wyrosniete ciasto posmarować z wierzchu oliwą z oliwek i powciskać w nie oliwki pokrojone na mniejsze części. Upiec w 200 stopniach przez 30 minut.
Krok 3 - Focaccia z oliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 23.09.2012 20:17
pycha
Puszcza 08.08.2012 12:23
swietna focaccia
wiola333 26.07.2012 15:11
mniam
Justyna/Dzastus 09.07.2012 10:58
dziekuje :) lubie ja :)
mirosława4 07.07.2012 20:58
smaczne
Katarzyna87 05.07.2012 09:47
muszę wypróbować
Ankha 05.07.2012 06:46
Uwielbiam:)
Ewa104 04.07.2012 15:31
Mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak