Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z masą śmietankową

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dkg
cukier puder 15 dkg
jajko 3
margaryna 1 kostka
miód 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyzka
masa
śmietana 30% 0,5 l
cukier puder 0,5 szklanki
woda 0,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyzeczki
Polewa:
margaryna 0,5 kostki
mleko 4 łyzki
kakao 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z masą śmietankową

Margaryne na ciasto posiekać z maką, cukrem pudrem, jajkami i rozpuszczonym miodem. Dodać sodę i wymieszać. Ciasto podzielic na trzy części i każdą z nich upiec osobno.
Żelatynę namoczyc w niewielkij ilości wody, a następnei zalać gorąca wodą do połowy szklanki. Ostudzić. Śmietanę ubic na wysokich obrotach na puch. Dodać cukier puder i żelatynę. Zmiksować.
Margarynę na polewę rozpuścić na małym ogniu. Dolac mleko i wsypać kakao i cukier. Cały czas mieszając podgrzewać.
Dwa ciasta przełożyć śmietaną. Na wierzhu wylac polewę i udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak