Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kebab w cieście

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

placki tortilli 2 sztuki
filet z udźca indyka 300 gram
przyprawa do gyrosa 1 łyżka
pomidor 2 sztuki
cebula 1 sztuka
kapusta pekińska 1/4 sztuki
olej 3 łyżki
jogurt naturalny 5 łyżek
jogutr grecki 5 łyżek
ocet winny 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
czosnek 1 ząbek
koper świeży 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Kebab w cieście

1.Filet z udźca myjemy, następnie osuszamy papierkowym ręcznikiem. Usuwamy zbędne błony. Kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miski,dodajemy 3 łyżki oleju i przyprawę do gyrosa. Przykrywamy folią, wkładamy do lodówki na minimum 20 minut - niech się przegryzie z przyprawą.
2.W tym czasie przygotowujemy sos: Do małej miski dajemy jogurt naturalny i grecki , ocet winny, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość intensywnie mieszamy. Dodajemy do sosu posiekany koper.
3. Mięso przekładamy na rozgrzaną patelnię (nie dodajemy już tłuszczu, mięso "dostało" wystarczająco przy marynowaniu) smażymy co jakiś czas mieszając około 10 minut. Kroimy pomidory na mniejsze cząstki, cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry " Rozbieramy" plastry na oddzielne kręgi.
4.Kapustę siekamy na paski . Na placki tortilli układamy kapustę, pomidora i cebulę, na to przekładamy usmażone mięso, polewamy sosem czosnkowym zwijamy. Podajemy:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agiatis 04.07.2012 22:49
Dziekuje:)
halina17 04.07.2012 10:47
pyszny kebab
Rafał10 04.07.2012 09:17
aż ślinka cieknie !
EWI 04.07.2012 08:33
mniam
elka4621 04.07.2012 08:01
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak