Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Toskańska zupa pomidorowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół drobiowy 1,5 litra
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól do smaku
cukier 1 łyżka
chleb 3 kromki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
bazylia 5 listków
oliwa 2 łyżki
oregano 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Toskańska zupa pomidorowa

Rosół podgrzewamy. W tym czasie na 1 łyżce oleju rumienimy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, a po ok. 2 minutach pomidory z puszki. Dodajemy umyte i posiekane listki bazylii oraz cukier. Zmniejszamy ogień, dusimy przez chwilę. Do gotującego się rosołu dodajemy całą zawartość patelni. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez ok. 5-10 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki: na suchą patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę chlebek, a następnie skrapiamy oliwą z przyprawami. Podpiekamy, dość często mieszając. Gdy będą już zrumienione, przekładamy na talerzyk, a 1/4 wrzucamy do zupy.
Zupę gotujemy jeszcze przez chwilę, a następnie miksujemy blenderem (razem z 1/4 grzanek). Gładki krem zagotowujemy raz jeszcze, przyprawiamy do smaku, wrzucamy resztę grzanek. Można dolać więcej wody, lecz niezbyt dużo, by zupa nie stała się rzadka. Za sprawą grzanek będzie gęstniała, więc nawet jeśli początkowo będzie rzadka, to po chwili zgęstnieje. Gotujemy jeszcze chwilę, by grzanki stały się miękkie. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 12.08.2012 23:12
pycha
parysek10 03.07.2012 11:09
ale apetyczna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak