Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po myśliwsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 4 filety
wino czerwone 1/2 butelki
pomidory z puszki lub koncentrat 1 puszka
mąka
czarne oliwki bez pestek 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po myśliwsku

Piersi z kurczaka myjemy,osuszamy.Z każdej strony solimy i pieprzymy.Wkładamy do miski.Dodajemy liście laurowe,rozmaryn(u mnie tymianek) i jeden zmiażdżony ząbek czosnku.Zalewamy winem tak,aby mięso było przykryte i odstawiamy do lodówki na cąłą noc.Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 180'.Osączamy kurczaka i osuszamy papierowymi ręcznikami.Nie wylewamy przypadkiem marynaty!.Obtaczamy kawałki kurczaka w mące.W garnku lub rondlu przystosowanym do używania w piekarniku podsmażamy je,aby się zarumieniły z każdej strony.Wyjmujemy je z garnka na chwilę.Do garnka wrzucamy plasterki czosnku i chwilę podsmażamy,aż się zarumienią.Trzeba uważać,bo czosnek bardzo szybko się pali.Dodajmy anchois,oliwki,pomidory,podsmażone kawałki kurczaka oraz marynatę.Doprowadzam do wrzenia i wstawiam do piekarnika na półtorej godziny.Jeśli w trakcie pieczenia płyn odparuje można dolać trochę wody albo bulionu z kurczaka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 16.08.2012 17:13
oliwki mało myśliwskie ale smaczne:)
Cukiereczek13 04.07.2012 00:10
wyglada super ;)
Rafał10 03.07.2012 09:31
ale pięknie wyglada, aż chce się jeść :)
Ankha 03.07.2012 06:39
Taki kurczak na pewno jest aromatyczny i o bogatym smaku;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak