Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała kapusta główka
kasza gryczana 3/4 szklanki
jajko
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
czosnek ząbek
sól
pieprz
zagęstnik do sosów
Bulion grzybowy 1 kostka
grzyby suszone 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

* Grzyby opłukać, zalać 2-3 szklankami wody,odstawić na co najmniej 2 godziny.Pod koniec moczenia lekko posolić.Następnie ugotować w tej wodzie do miękkości.Grzyby odcedzić i drobno pokroić.
* Do kaszy dodać masło oraz wywar z grzybów i ugotować na sypko.Przestudzić i wymieszać ją z grzybami oraz posiekanym jajkiem.Dodać zmiażdżony czosnek.Doprawić solą,pieprzem i kminkiem.
*Z kapusty wykroić głąb.Główkę włożyć do garnka z wrzącą wodą,gotować ok.5 minut.Po kolei zdejmować liście i ścinać grube nerwy.Na największe liście położyć farsz,zrolować,boki podwinąć do siebie.
*Spód rondla wyłożyć połową odłożonych liści.Ułożyć na nich dość ciasno gołąbki.Kostkę bulionową rozpuścić w szklance gorącej wody.Bulionem zalać gołąbki.Przykryć pozostałymi liścikami.Oprószyć solą i pieprzem.Dusić pod przykryciem ok.40 minut.Przed podaniem polać nim gołąbki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak