Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasto dyniowe

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 1/4 szklanki
cukier 1/4 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
masło lub margaryna 50 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
purée z dyni 3/4 szklanki
drożdże 20 gramów
skórka pomarańczowa garść

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto dyniowe

Masło przełożyć do garnka i podgrzać, aż do rozpuszczenia. W trakcie dodać do garnka mleko, cukier oraz sól. W osobnej misce ubić żółtka i dodać je do rozpuszczonego masła.

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać mokre składniki, purée z dyni i wyrobić aż do powstania gładkiego ciasta. Tak przygotowane ciasto pozostawić na 5-10 minut.

Następnie dodać skórkę pomarańczową. Ciasto ponownie wyrobić, a jeśli za bardzo lepi się do rąk, podsypać odrobiną mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, przełożyć do wysypanej mąka keksówki, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 35-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 03.07.2012 11:31
mniam
Justyna23
Justyna23 02.07.2012 21:27
ale pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak