Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FINANSJERKI

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białka jajek 3 sztuk
masło 115 g
mąka 30 g
cukier puder 125 g
mielone migdały 90 g
owoce 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: FINANSJERKI

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Foremki lekko natłuścić albo wyłożyć papilotkami lub papierem do wypieków.
Masło rozpuścić, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masło nabierze mocno orzechowego koloru i pojawią się w nim brązowe "okruszki". Pozostawić do przestygnięcia.
Do dużej miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać mielone migdały. Dokładnie wymieszać.
Mieszając stopniowo dodawać białka (białek nie ubijać lub ubić lekko za pomocą widelca). Gdy powstanie jednolita masa, wlać przestudzone masło. Najlepiej zrobić to przez sitko, tak aby nie dostały się do niego powstałe "okruszki". Dokładnie wymieszać.
Masę nałożyć do foremek. Na wierzchu, lekko dociskając, poukładać owoce.
Piec 15-25 minut lub do czasu, gdy ciastka nabiorą rumianego koloru. Przed wyjęciem z foremek pozostawić do przestygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 31.01.2013 21:21
super
Łukasz15 17.12.2012 00:29
Pyszny deser
Motorek 12.10.2012 09:52
fajne
Pietruszka 04.09.2012 21:01
fajne
karolina1869 05.08.2012 16:17
super
bgs1984 11.07.2012 22:54
mniam
marzenciak1985 11.07.2012 22:45
mniam
Dorian 04.07.2012 08:12
pycha
SmacznaPyza 02.07.2012 18:43
dziwna nazwa, nigdy nie słyszałam o takim deserze
ewka1978 02.07.2012 18:18
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak