Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowy biszkopt

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5
cukier 3/4 szklanki
mąka szklanka
migdały garść
proszek do pieczenia łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowy biszkopt

Białka ubić ze szczyptą soli. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać sypkie produkty i wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek i migdały (zmielone). Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą. Włożyć na kilka minut do lodówki (ciasto nie będzie przywierać). Wyjąć, wlać masę i wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika. Piec ok. pół h. **z doświadczenia wiem, że co piekarnik to inny czas :D Biszkopt przetrzymać 5min w wyłączonym piekarniku, by nie opadł. Ewentualnie zastosować "terapię szokową" - po wyjęciu z piekarnika rzucić nim z wysokości ok.20cm :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 03.07.2012 12:32
troszkę różni:) nie smakuje jak zwykły biszkopt typu baza do tortu ale ciasto biszkoptowe do herbaty/kawy/mleka w sam raz. Migdały czuć bardzo wyraźnie
Ankha 02.07.2012 18:01
Ciekawe jak bardzo różni się smakiem od tradycyjnego biszkoptu...
banaszak1994
banaszak1994 02.07.2012 17:21
może być dobre : )
treonina 02.07.2012 17:07
fajny kształt :-)
Rafał10 02.07.2012 16:56
MNIAM!!! Aż ślinka cieknie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak