Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak zapiekany z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1,4 kg
pieczarki 20 dagma
masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki
mleko 1 kieliszek
śmietana 1/2 szklanki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól do smaku
pieprz do smaku
wino białe wytrawne 1 kieliszek
natka pietruszki 1 siekana

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak zapiekany z pieczarkami

Oczyszczone , opłukane i pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle, by byłe miękkie. Wyjąć z tłuszczu. Następnie do pozostałego tłuszczu stopniowo wsypywać mąkę , stale mieszając i smażyć mniej więcej minutę. Dolać wino i mleko, ciągle mieszajac. Podgrzewać, aż sos się zagęści. Włożyć pieczarki, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Do wysmarowanego masłem naczynia włożyć porcje kurczaka, zalać wcześniej przygotowanym sosem, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 90 minut. Podawać w naczyniu do zapiekania, posypane siekaną natką pietruszki, wraz z ryżem na sypko lub ziemniakami piure . Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 08.07.2013 21:21
uwielbiam takiego kurczaczka
Edyta14
Edyta14 04.07.2012 10:26
i już mam pomysł na obiad
Rafał10 02.07.2012 17:00
Oooo to musi być naprawdę pycha !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak