Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze - najlepsze!

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gram
drożdże 30 gram
mleko ciepłe 250 ml
sól 1 szczypta
cukier 2 łyżki
jajko 2 sztuki
masło 45 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze - najlepsze!

Kroki postępowania

1
Na początku do miski wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i ciepłe mleko. Mieszamy trzepaczką, dodajemy 2 łyżki mąki. Zostawiamy na ok. 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy trzepaczką dopóki się da. Potem przekładamy ciasto na blat i starannie wyrabiamy. Ciastową kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
Krok 1 - Kluski na parze - najlepsze! foto
2
Ciasto wyjmujemy na blat, krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm.
Krok 2 - Kluski na parze - najlepsze! foto
3
Za pomocą szklanki wycinamy okrągłe placuszki. Pozostałe skrawki łączymy, wałkujemy i znów wycinamy placuszki - aż skończy się całe ciasto.
Krok 3 - Kluski na parze - najlepsze! foto
4
Kluski układamy na desce obficie posypanej mąką. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut).
Krok 4 - Kluski na parze - najlepsze! foto
5
Po wyrośnięciu układamy w garnku do gotowania na parze w sporej odległości od siebie (podczas gotowania zwiększą objętość). Gotujemy 10-12 minut pod przykryciem.
Krok 5 - Kluski na parze - najlepsze! foto
6
Podajemy z dżemem, sosami owocowymi lub stopionym masłem i posypane cukrem. Smacznego!
Krok 6 - Kluski na parze - najlepsze! foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JaPaqc 24.07.2012 19:31
na słodka jeszcze nie jadłem
Wiesława1 14.07.2012 17:03
pyszne
ziutula
ziutula 02.07.2012 21:43
ja lubię do sosów mięsnych..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak