Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANA Z PRZECIEREM POMIDOROWYM

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ząbki czosnku 2
mozzarella 150 g
parmezan starty 50g
oliwa 5 łyżek
przecier pomidorowy 200g
bakłażan 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANA Z PRZECIEREM POMIDOROWYM

Dwa rozgniecione ząbki czosnku umieścić na dużej patelni na której są rozgrzane 2 łyżki oliwy i smażyć przez pół minuty. Bakłażany pokroić na długość, na 1 cm plastry, układać porcjami na patelni, dolewając pomału pozostałą oliwę, smażyć przez 3-4 min po każdej stronie. Usmażone plastry bakłażana odsączyć na papierowych ręcznikach. Do głębokiej formy wykładać warstwami na przemian, najpierw plastry bakłażana, ser mozzarella oraz małą ilością przecieru pomidorowego. Wszystko powtarzać aż do wyczerpania warzyw i sera. Na koniec wierzch polać resztą przecieru i posypać startym serem typu parmezan. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni, przez 25-30 min. Podawać na gorąco lub zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 02.07.2012 15:54
pysznie stopione serki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak