Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błyskawiczna zupa krem z brokułów

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka2 2
seler
pietruszka
por
brokuły
cebula biała
ząbek czosnku
Kmin rzymski mielony Prymat
sól
śmietana kwaśna

Przepis i sposób przygotowania na: Błyskawiczna zupa krem z brokułów

Wszystkie warzywa obierz, opłucz, następnie drobno poszatkuj w malakserze, lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora i czosnek pokrój na cienkie plasterki.
Zagotuj wodę w czajniku (możesz też użyć bulionu - ale nie z kostki). Brokuła podziel na małe kawałki.
W dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć warzywa i cały czas mieszając smaż przez 4 minuty, aż staną się lekko szkliste. Wlej 4 szklanki wrzątku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą na wpół miękkie. Dodaj brokuła i gotuj do jego miękkości. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą kminu (ale nie za dużo, bo duża ilość tej przyprawy może zepsuć danie).
Zupę zmiksuj na gładki krem.
Podawaj udekorowaną kleksem śmietany i natką pietruszki. Smakuje wyśmienicie z czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 02.08.2012 19:23
pycha
Magda60 09.07.2012 00:02
swietne
Magda60 09.07.2012 00:02
swietne
olkaaa 04.07.2012 08:13
uwielbiam brokuły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak