Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzanki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
proszek do pieczenia pół łyżeczki
cukier puder 10 dag
cukier waniliowy do smaku
sól szczypta
jajko 1 szt
zimne masło 12 dag
posypka cukrowa biała 5 dag
płatki migdałowe 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Obwarzanki

Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, cukru waniliowego, soli, zwiórkowanego masła oraz połowy roztrzepanego jajka. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować (między dwoma kawałkami folii) na grubość 3 mm. Za pomocą okrągłych foremek o średnicy 6 cm i 2 cm wykroić obwarzanki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posmarować resztą jajka i posypać płatkami z migdałów oraz posypką cukrową. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 170 st. Piec przez 10-12 min. Po upieczeniu zdjąć ciasteczka z blachy i wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 23.06.2013 19:04
nie robiłam nigdy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak