Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Myszka Minnie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy 1 op
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
serek mascarpone 500 g
cukier 3 łyżki
aromat rumowy 1/2 op
Dodatkowo: mleko 400 ml
dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
barwniki spożywcze 4 szt
Biszkopt 8 szt
jajko 8 szt
poncz 3/4 szkl
woda 3/4 szkl
kajmak 300 g
masa 200 g
kremówka 200 g
Krem: 2 (rumowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Myszka Minnie

Kroki postępowania

1
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie pojedyńczo dodajemy żółtka, cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 3 części.
Krok 1 - Tort Myszka Minnie foto
2
Masa: mocno schłodzony serek mascarpone ubijamy na sztywno z schłodzoną śmietanką. Następnie dodajemy masę kajmakową, chwilę miksujemy. Gotową masę wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
Krok 2 - Tort Myszka Minnie foto
3
Poncz: składniki ponczu łączymy ze sobą, mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dolny blat biszkoptu nasączamy ponczem, wykładamy połowę dżemu porzeczkowego.
Krok 3 - Tort Myszka Minnie foto
4
Na to wykładamy połowę masy kajmakowej. Następnie przykrywamy środkowym blatem ciasta i znowu nasączamy, wykładamy resztę dżemu i resztę masy kajmakowej. Całość przykrywamy ostatnim blatem ciasta, lekko dociskamy. Następnie przygotowujemy kremy w proszku wg przepisu na opakowaniu. Cienką warstwą smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na kremie, który znajduje się na wierzchu tortu wykałaczką delikatnie rysujemy kształt myszka minnie.
Krok 4 - Tort Myszka Minnie foto
5
Następnie resztę kremu dzielimy na porcje, zabarwiamy odpowiednimi barwnikami i za pomocą szprycy wyciskamy myszkę.
Krok 5 - Tort Myszka Minnie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 03.07.2012 13:07
prześliczny
Katarzyna87 02.07.2012 12:41
fajny
ziutula
ziutula 02.07.2012 09:52
po prostu EKSTRA torcik
Paweł10 02.07.2012 09:41
super :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak