Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z czereśnią i truskawką.

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg plus 2 łyżki
jajko 2 szt
cukier 1 szkl
drożdże 10 dag
mleko 1,5 szkl
olej 0,5 szkl
truskawki świeże 30 dag
czereśnie 40 dag
cukier 4 łyżki czubate
mąka ziemniaczana 2 łyżki płaskie
cukier puder do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z czereśnią i truskawką.

Mleko podgrzać,by było ciepłe,ale nie gorące.Wsypać 2 łyżki cukru i rozkruszyć do niego drożdże.Dokładnie wymieszać by powstał płynny rozczyn.Można ręką.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Do dużej miski wsypać mąkę,zrobić dołek.Wbić 2 jajka,wsypać resztę cukru i wlać wyrośnięty rozczyn.Wyrabiać ręką dolewając powoli olej.Gdy wszystkie składniki się połączą w jednolite,sprężyste ciasto jeszcze chwilę je wyrabiać.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia z ciepłe miejsce na ok.30-60 minut , w zależności jak ciepło jest w domu i jak szybko ciasto wyrośnie. W tym czasie opłukać owoce.Czereśnie pozbawić pestek,przekrawając je na połówki.Truskawki odszypułkować i przekrawać na ćwiartki.Do owoców wsypać 4 łyżki cukru i mąkę ziemniaczaną.Wymieszać.Mąka ziemniaczana zapobiegnie wypływaniu soku z bułek podczas pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrobić je jeszcze raz i podzielić na pół.Jedną część pozostawić nadal przykrytą ściereczką a drugą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok.0,5 cm.Szklanką (u mnie o średnicy ok.10 cm) wykrawać kółka.Na środku nakładać po łyżeczce farszu owocowego.Starałam się dawać po 2 cząstki czereśni i 2 truskawek.Dokładnie skleić brzegi i formować okrągłe bułeczki. Podobnie zrobić z drugą częścią ciasta.Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić na ok.10minut do wyrośnięcia a w tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni (termoobieg). Wstawić bułeczki i piec 15 minut,aż się zarumienią.Po upieczeniu przez chwilę zostawić je w gorącym piekarniku.Następnie można je oprószyć cukrem pudrem.Smakują wyśmienicie. Z tej porcji otrzymałam 50 sztuk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 03.09.2012 20:17
pycha
andrzej10 11.08.2012 16:08
dobre
czekoladka_m 31.07.2012 19:59
z czereśniami, mniam!! pomysł pierwsza klasa;):)
anemon 28.07.2012 16:20
Świetne są Twoje bułeczki, podoba, mi się połączenie czereśni i truskawek.
alaaa 09.07.2012 23:06
jak smakują tak jak wyglądają to ja chcę jedną
mufinka79 04.07.2012 19:08
Boskie :)
iziona 02.07.2012 07:58
Cudne bułeczki :), a to nadzienie wprost bajeczne!
tessinka 01.07.2012 21:47
Coś pysznego na drugie śniadanie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak